De Vluchtelingenjackpot

De Vluchtelingenjackpot is een boek over uitgenodigde vluchtelingen in Nederland van Eefje en fotograaf Karijn Kakebeeke i.s.m. FOTODOK. 

Van een vluchtelingenkamp in Kenia naar een arbeiderswijk in Kollum, Friesland. Het overkwam de Somalische Hamida. Ze ruilde haar lemen hut in voor een doorzonwoning, kan haar kinderen naar school sturen, leert zelf voor het eerst lezen en schrijven. Maar ze kreeg ook te maken met racisme en onbegrip.

 

Eefje en Karijn volgden anderhalf jaar lang het selectie, integratie- en inburgeringsproces van een bijzondere groep vluchtelingen: vluchtelingen op uitnodiging. Via selectiemissies worden kwetsbare vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië en Ethiopië uitverkoren om naar Nederland te komen en hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe haalbaar is dit mooie ideaal in de praktijk? Hoe zorgt Nederland voor de mensen die ze uitnodigt en hoe is het om hier een nieuw leven op te bouwen?

Eefje en Karijn belichten in De Vluchtelingenjackpot alle kanten van het verhaal: de kansen, de blijdschap, de teleurstellingen, de achtergelaten levens en de (on)mogelijkheden van het vluchtelingenbeleid. In samenwerking met FOTODOK, stelden zij de tentoonstelling in GEMAK samen en ontwikkelden zij een reizende buitententoonstelling die gekoppeld is aan een educatief programma voor het onderwijs.

Het boek De Vluchtelingenjackpot is uitgegeven door Post Editions en is zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar. De Nederlandse editie is te koop in de boekhandel, de engelse editie is de bestellen bij Post Editions. 

De Vluchtelingenjackpot is ook te zien als tentoonstelling in Gemak, Den Haag, een rondreizende buitententoonstelling en educatief programma. Kijk hier voor meer informatie over het hele project. 

 

IN DE MEDIA
24.12.2010
IKON kerstuitzending - DE VLUCHTELINGENJACKPOT

Vrijdag 24 december waren Karijn en Eefje te zien in de IKON kerstuitzending. Ook hoofdpersoon Hamida en haar buurvrouwen Jaqueline en Trudy waren te gast.

15.02.2011
Oba Live - De Vluchtelingenjackpot

15 februari 2011 waren Karijn en Eefje te gast in het radioprogramma Oba Live 

17.02.2011
Dichtbij Nederland - DE VLUCHTELINGENJACKPOT

17 februari waren Karijn Kakebeeke en Eefje Blankevoort te gast bij NTR radio, Dichtbij Nederland.

10.02.2011
Volkskrant

Recensie van Merel Bem over De Vluchtelingenjackpot.

01.02.2011
AVRO - De Vluchtelingenjackpot

Vrijdag 25 februari 2011 waren Karijn Kakebeeke en Eefje Blankevoort te gast in het radioprogramma AVRO Vrijdagmiddag Live.

23.02.2010
De Avonden

23 februari deed recensent Merel Bem verslag van de tentoonstelling De Vluchtelingenjackpot in Gemak, Den Haag.

22.02.2011
BNR Nieuwsradio - DE VLUCHTELINGENJACKPOT

22 februari 2011 waren Karijn Kakebeeke en Eefje Blankevoort te gast bij Paul van Liempt (Aan de slag, BNR Nieuwsradio).