Documentaire film
 

Een documentaire over de kunst van het reizen, en het kijken.

Rolf Weijburg is een van de beste etsers van Nederland. In de Nederlandse traditie van kaartenmakers en de tekenaars die meegingen op ontdekkingsreizen voedt de wereld zijn kunst. Zijn kleurrijke, gedetailleerde etsen verbeelden zijn lange zwerftochten van over de hele wereld. Als geen ander verstaat hij de kunst van het reizen. En van het kijken.

Eefje en Arnold hangen de manier van reizen zoals Weijburg die bezigt ook aan. Uit zo’n trage manier van reizen – werkelijk kijken, werkelijk ervaren en heel dichtbij een plek komen waar je reist en – vooral – enige tijd verblijft – komen verhalen, films en boeken voort waarin je de meerwaarde van deze methode kan zien. Het werk van Prospektor wordt vaak 'slow journalism' genoemd – je langere tijd in een bepaald gebied of onderwerp onderdompelen – en Weijburgs werk zou 'slow art' kunnen heten. Tussen reis en ets zitten vaak maanden, zo niet jaren. Een reis moet bezinken, het stof moet eerst neerdalen voor hij een kernachtige ets kan maken. Aan een ets werkt Weijburg een maand, als hij er onafgebroken aan zou kunnen werken. Per jaar maakt hij zo'n zes etsen. Het belangrijkste thema in deze film is dan ook de kunst van het reizen en de kunst van het kijken. Maar de film gaat over meer. Het is ook een portret van een verdwijnend ambacht. Een avonturenverhaal. Een ode aan de veelkleurigheid en diversiteit van de wereld, op fantastische wijze in beeld gebracht door cameraman Thomas Roebers.

 
 

SYNOPSIS
In The Art of Travel nemen Arnold en Eefje de kijker mee op reis door de wereld van Weijburg: zijn werk, zijn kunstenaarschap en het reizen. Dat gebeurt via zijn etsen, de kern van zijn werk. Maar Weijburg is ook een geestig schrijver en verteller. In de film brengt Weijburg op de Afrikaanse eilandjes Sao Tome en Principe zijn 'Atlas of The Worlds Smallest Countries' tot voltooiing. Door het gebruik van subtiele animaties en sounddesign – waarbij onder andere Weijburgs verzameling geluiden die hij opnam tijdens zijn reizen wordt gebruikt – worden de etsen tot leven gebracht reist de kijker mee naar verre oorden.

 
Sao Tome, ets gemaakt door Rolf Weijburg

Sao Tome, ets gemaakt door Rolf Weijburg

Rolf Weijburg in zijn atelier.

Rolf Weijburg in zijn atelier.

 

‘The Art of Travel’' is tot stand gebracht met een kleine financiering vanuit RTV Utrecht en het Mediafonds. De overige benodigde gelden werden opgehaald met een crowdfundingactie via Voordekunst, waarbij sterk werd geleund op de jarenlang opgebouwde achterban van Weijburg-liefhebbers.

 
Still uit ‘The Art of Travel’.

Still uit ‘The Art of Travel’.

 

COLOFON

Idee, regie en geluid: Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen
Camera, montage en kleurcorrectie: Thomas Roebers
Animaties: Animen
Productie: Prospektor
Geluidsnabewerking: Bjorn Warning - Warning Studios


 
 

Nog een project vol reizen:

The Sochi Project

Een andere film van Eefje en Arnold samen:

Breng de Joden Thuis