Stop doing it yourself. Collaborate!

Prospektor bestaat uit Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen en een heleboel medemakers met wie we graag samenwerken. Een deel van hen houdt kantoor bij ons in de Utrechtsedwarsstraat.

We waren studenten toen we in 2004 Prospektor oprichtten. Wat was een mooier idee dan zelf met een camera, notitieblok, fototoestel en microfoon de wereld in te trekken en zelf de verhalen te maken, van a tot z. Maar al snel beseften we dat samenwerkingen met fantastische cameramensen, editors, componisten, fotografen, producenten en medemakers onze projecten en de projecten die wij produceren zoveel beter kunnen maken. Niet alleen door je eigen kritiek te organiseren maar ook door op zoek te gaan naar de beste, leukste en meest veelbetekenende samenwerkingen. Dus daar geloven wij nu in. Religieus. Zo langzamerhand hebben we een flink netwerk aan medemakers verzameld. Met sommigen gaat de gezamenlijke geschiedenis al jaren terug - die lichten we hieronder uit.

PROSPEKTOR
Utrechtsedwarsstraat 95
1017 WD / Amsterdam

arnold@prospektor.nl / 0614656351
eefje@prospektor.nl / 0624607966

 
arnold_van_bruggen1.jpg

Arnold van Bruggen
Arnold (1979) groeide op op het mooie eiland Texel, waar hij nu na 20 jaar Amsterdam weer woont. Arnold is gefascineerd door hoe de grote verhalen en bewegingen in de geschiedenis beleefd worden vanuit het alledaagse leven. Vanuit die achtergrond maakte hij verhalen als de documentaire De Russenoorlog en het crossmediale The Sochi Project. Met The Sochi Project en Hidden Wounds experimenteerde hij met nieuwe verhaalvormen waarin films, tentoonstellingen, web en Arnold favoriete publicatievorm - het boek - gecombineerd worden.

eefjeg3ij6cp027.jpg

Eefje Blankevoort
Eefje (1978) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef zij met grote regelmaat in Iran, waar zij studeerde, een archief samenstelde voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en werkte aan haar boek “Stiekem kan hier alles”. Eefje heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaire films. Naast haar journalistieke werk is Eefje bestuurslid van Storytelling centrum Mezrab, en audiocollectief Grenzeloos Geluid.

laura verduijn.jpeg

Laura Verduijn, Duizendpoot,
Laura is de duizendpoot achter Prospektor. Projectmanagement, aanvragen schrijven, redactie, mega budgetten beheren, brainstorms, teams aansturen: veel van onze projecten worden tot achter de komma door Laura gedragen. Ze is van alle markten thuis – van verzoening in post genocide Rwanda (Love Radio) tot het Nederlands asielbeleid (De Asielzoekmachine) – en schrikt niet van de megalomane omvang die onze projecten soms aannemen.

linkedin

'Synchroon communiceren doe ik bijna niet,' aldus Wouter over zijn werkwijze. Stiekem is deze programmeur en oprichter van start up Slices veel socialer dan zijn uitspraak doet geloven. Samenwerken kan hij ook, zoals bleek bij De Migrant van Anaïs López.

Hannah Hagen, Producer, curator
Hannah is afgestudeerd in Culturele Studies en de masteropleiding Film & Photographic Studies. Ze werkt als freelance curator voor o.a. Paradox en Culturele Zondagen in De Hallen. Hannah ondersteunt Prospektor 1 dag in de week bij alle lopende projecten.

linkedin

thomas.jpg

Thomas Roebers, Cameraman, editor
Thomas is het geheim van Prospektor. Met Thomas trokken we de halve wereld over en doorkruisten Nederland tientallen malen. Thomas is bij zoveel projecten van ons betrokken (The Art of Travel en het Watersnoodmuseum zijn de meest veelomvattende!) als cameraman en editor dat bijna elke opsomming onvolledig zal zijn.

thomasroebers.com

Els van Driel , documentairemaker  'Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven'

Els van Driel, Filmmaker
Els en Eefje kennen elkaar vanuit hun studententijd bij filmtheater Kriterion. Al snel werd duidelijk dat ze een grote verbondenheid in drijfveren en idealen hebben. Ze werkten samen aan ‘De Asielzoekmachine’, 'De Deal' en nu aan 'Shadow Game'. Beiden houden van diepgravende research en vinden dat onze omgang met vluchtelingen het thema van deze tijd is. 

elsvandriel.nl

lara verkniptkopie.png

Lara Aerts, Schrijver, researcher
Lara is onze langstzittende kantoorgenoot. En we willen haar nooit meer kwijt. We volgden haar onnavolgbare loopbaan van dichtbij. Ze schreef kilometers tekst voor dames- en consumentenbladen, had een seksrubriek in Grazia en maakt verhalen voor de Volkskrant, het Parool en het Financieele Dagblad. Ze doet research en regelt publiciteit voor journalistieke producties. Haar focus ligt momenteel op documentairefilm: samen met kantoorgenoot Sanne Rovers maakte ze De Spelende Mens, met Els van Driel werkt ze aan twee nieuwe documentaires over kinderen en volwassenen met intersekse. In haar vrije tijd is Lara assistente van een straatdokter en houdt ze haar twee miniatuurhonden in leven.

linkedin

Maartje Duin.jpg

Maartje Duin, Radiomaker
Maartje is een bevlogen, originele en diepgravende radiomaker. Met haar werk onderzoekt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema's, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op, zoals met haar live voorstelling 'Mijn vader de sterrenkijker'. Ze weet met haar projecten een breed publiek te bereiken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. De komende jaren werken we samen aan een nieuwe podcastserie.

maartjeduin.nl

Laurastek.jpg

Laura Stek, Radiomaker, schrijver
Laura is van huis uit schrijvend journalist en radiomaker, maar experimenteert steeds vaker met transmedia en film. Van Laura leerden wij radiomaken. Zo maakten Eefje en Laura samen  'One Night Stiekem' over Lies die vastbesloten was om geen 85 te worden. Bij de interactieve videoclip Hidden Wounds over veteranen met PTSS maakten we samen de tweedelige radio-documentaire 'Mannen huilen niet' over posttraumatisch stress syndroom door de eeuwen heen. Laura leerde van ons dan weer wat transmedia projecten zijn en werkte mee aan Imperial Courts (i.s.m Dana Lixenberg), De Migrant en met Sanne Rovers aan de installatie ‘een luisterend oor’. En maakt – met Eefje als coach – haar eerste filmdocumentaire: GIOIA.

laurastek.nl

sannerovers1015.jpg

Sanne Rovers, Filmmaker
Sanne is de enige andere filmmaker op ons kantoor. Arnold en Sanne ontmoetten elkaar tijdens de IDFA documentaire workshop en Sanne belandde snel bij ons op kantoor. We maakten samen de jeugdserie Jong Geleerd Oud Gedaan voor VPRO en produceerden haar observerende documentaire De Spelende Mens (i.s.m Lara Aerts).
Sanne is een filmmaker die met al haar films laat zien dat je ook via het kleine – op het eerste gezicht triviale gebeurtenissen – grotere thema's kan aansnijden. Zonder dat het zwaar of belerend hoeft te zijn. Zo houdt De Spelende Mens de kijker een spiegel voor: waar ligt de grens tussen wat wij 'normaal' spel vinden en wat wij vreemd of zelfs gênant vinden?

sannerovers.nl

BJORN.jpg

Bjorn Warning
Aan audionabewerking ga je vaak geruisloos voorbij. Maar het is een essentieel onderdeel van bijna al onze projecten. Björn maakt muziek, doet geluidsnabewerking en levert rare, maar passende geluiden voor onze audiosporen. Zijn studio ligt aan de Nieuwe Meer, in een voormalige legerkazerne die is omgetoverd tot een grote kunstenaarsgemeenschap. Er is geen groter feest dan in de staart van een productie bij Warning Studios van Björn langsgaan.

warningstudios.nl

WOUTER.jpg

Wouter Vroege
Synchroon communiceren doe ik bijna niet,' aldus Wouter over zijn werkwijze. Stiekem is deze programmeur en oprichter van start up Slices veel socialer dan zijn uitspraak doet geloven. Samenwerken kan hij ook, zoals bleek bij De Migrant van Anaïs López.

linkedin

martijn.jpg

Martijn van Tol, Radiomaker, directeur Slices
Martijn is radiomaker en oprichter van Scrollytelling, een storytelling tool die de afgelopen jaren steeds vaker opdook op digitale nieuwssites. Na een sabbatical van drie maanden waarin hij onder andere een Lada Niva opknapte, is hij met Wouter Vroege een nieuw avontuur aangegaan: Slices.

linkedin

pasfoto anais.jpg

Anaïs López, Fotograaf
Anais is een maker waarvan je als producent droomt. Ze is een verhalenverteller in hart en nieren. Over haar ontmoeting met vogel Mynah praat ze bloedserieus en tegelijk met een enorm gevoel voor humor. Ze is eigenzinnig en staat open voor samenwerking. We zijn heel blij dat Anaïs met haar prachtige project 'De Migrant' bij ons kwam binnengevlogen. 

anaislopez.nl

Zuhoor.jpg

Zuhoor Al Qaisi, Researcher, journalist
Zuhoor Al Qaisi studeerde radio en televisie aan de universiteit van Tikrit in Irak. Ze werkte daar voor verschillende dagbladen. Daarnaast werkte ze als vrijwilliger voor een NGO met het helpen van Iraakse vluchtelingen die voor IS op de vlucht waren. In 2015 ontvluchtte ze zelf haar land omdat ze als vrouwelijk journaliste gevaar liep. Nu ze in Nederland is, pakt ze de kans om haar journalistieke werk voort te zetten met beide handen aan. Zuhoor hielp bij de research van 'De Deal' en nu met 'Shadow Game'.

linkedin

Ton Peters.jpg

Ton Peters, Cameraman
Niemand komt dichterbij dan Ton. Als geen ander weet hij zich onzichtbaar te maken, terwijl hij zich vlak voor, naast of achter de hoofdpersoon beweegt. Of het nou de 8-jarige Tanans (Nieuw) is of de religieuze fanaticus Koen (Breng de Joden Thuis). Ton is een danser, wiens vloeiende stijl voor ons uit duizenden herkenbaar is. En terwijl hij een prachtig lang shot maakt, weet hij ook vooruit te kijken en de scene precies zo te volgen als nodig is.

cinematography.nl

anoek steketee.jpg

Anoek Steketee, Fotograaf
Anoek Steketee stelt in haar werk het contrast tussen de individuele mens en het leven in vervreemdende omstandigheden centraal. Of het nu over het publieke leven in Iran gaat, over pretparken in moeilijke gebieden of over een radiosoap in Rwanda Anoek Steketee heeft de gave in haar fotografie de werkelijkheid poëtisch en soms theatraal te verbeelden. Eefje ontmoette Anoek in Iran, stelde haar voor aan Arnold en die trouwden vervolgens met elkaar. Ondertussen zijn we bij bijna elk project van Anoek betrokken. Tijdens Love Radio Rwanda ging Anoek ook filmen en wist ze haar eigen fotografische handschrift op bijzondere wijze te behouden.

anoeksteketee.com

dj visser.jpg

Dirk Jan Visser, Fotograaf
Als fotografieliefhebbers hebben we veel bewondering voor het werk en de werkwijze van Dirk-Jan. Hij is niet alleen een goede fotograaf, maar een zeer gedreven en geëngageerde maker die zich vastbijt in zijn onderwerpen. Hij jaagt daarbij niet een  'ultiem' shot na, maar zoekt het achterliggende – vaak vergeten verhaal – van de mensen die hij portretteert. Met De Asielzoekmachine hebben Dirk-Jan en wij voor het eerste  (zeer intensief) samengewerkt. Vanuit een gedeelde passie en verontwaardiging over het asielbeleid hebben we bijna een jaar lang samen research gedaan, gediscussieerd, gefilmd en gemonteerd. Vaak tot diep in de nacht. Toen Dirk-Jan ons voor The Holy Road met dezelfde gedrevenheid benaderde om producent te worden konden we natuurlijk niets anders dan volmondig ja zeggen.

dirkjanvisser.com

CigdemYuksel.JPG

Cigdem Yuksel, Journalist
Zelf doen, van alles uit proberen, gaandeweg leren, dat is ons motto. Dat delen we met Cigdem. Tijdens haar master journalistiek kwam ze er achter dat haar passie vooral bij beeld ligt. Ze kocht een camera en besloot zich volledig op fotografie te richten. Die keuze werd beloond: in 2016 won ze met haar serie over Syrische kinderarbeid in Turkije de Zilveren Camera. Cigdem werkt met Eefje samen aan Shadow Game, het transmedia project over minderjarige migranten op weg door Europa op zoek naar een beter leven.

cigdemyuksel.com

sara kolster.jpg

Sara Kolster, Interaction designer, regisseur
Sara Kolster is als interactief regisseur en ontwerper gespecialiseerd in digitale storytelling. Ze studeerde af aan de Design Academy Eindhoven en het Sandberg Instituut. Eefje en Sara leerden elkaar kennen bij de samenwerking in Sara’s afstudeerproject: de webdocumentaire serie Het Beloofde Land over het alternatief gebruik van vakantieparkjes (o.a. een plek voor gescheiden mannen of asielzoekers.) De interface was gebaseerd op een boekingspagina voor bungalowparken. Dat de interactie, interface en het ontwerp logisch moeten voortvloeien uit het onderwerp is een terugkerend element in al onze gezamenlijke projecten. En dat zijn er inmiddels heel veel, waaronder: Love Radio, Hidden Wounds, De Asielzoekmachine, Imperial Courts, Shadow Game.

sarakolster.com

rob_hornstra.jpg

Rob Hornstra, Fotograaf
Rob werd door wederzijdse vrienden op ons pad gestuurd, en bracht zijn eerste fotoboek mee, Communism and Cowgirls, inmiddels een collector's item. Arnold was direct verkocht. Een eerste woeste reis naar Abchazië was het gevolg. Hieruit volgde het veelomvattende The Sochi Project, waarin Arnold en Rob vijf jaar lang verhalen uit de Kaukasus brachten, boeken publiceerden tentoonstellingen organiseerden, wereldwijd. Misschien slapen we de komende jaren weer bij elkaar op hotelkamers in obscure plekken, nu we van start gaan met ons volgende project: een tijdsdocument over Europa.

robhornstra.com

Roald-van-Oosten.jpg

Roald van Oosten, Muzikant
Hoe krijg je het voor elkaar: we maken een korte spot van 1 minuut en na slechts de briefing gelezen te hebben componeert Roald een muziektrack die een op een op de eerste montage van de korte film past, alle wendingen en gewenste emoties zitten erin. Dat is het plezier van het werken met Roald, immens muzikaal. Zijn sprookjesachtige maar altijd ook wat duistere muziek gebruikten we in Love Radio Rwanda en in tal van opdrachtfilms en producties.

roaldvanoosten.nl

herrman.jpg

Kummer & Herrman, Vormgevers
Kummer& Herrman is het enige bedrijf in deze lijst, maar het is voor ons vooral een heel leuke verzameling heel goede vormgevers. Jeroen en Arthur zijn de naamgevers, en daarnaast werkten we met Robin en Simon, Ines, Ilja en Hanneke. Met hen hebben we onder meer bij The Sochi Project , Love Radio, de Asielzoekmachine, State of Being en het Watersnoodmuseum samengewerkt. Dat gaat verder dan concept en design, maar gaat ook over het project an sich, over strategie en campagne. We zijn nog lang niet met ze klaar.

kummer-herrman.nl

Cecily Layzell portrait.jpg

Cecily Layzell, Vertaler
Niemand van onze medewerkers staat misschien zo op de achtergrond als Cecily, en eigenlijk is dat bij niemand zo onterecht. Cecily vertaalde bijna altijd als dit nodig was de teksten van Arnold en Eefje naar het Engels. Zo is zij de vertaler die alle negen –vaak bekroonde - The Sochi Project boeken van een consequent taalgebruik en een eigen stemgeluid voorzag, de tentoonstellingen vertaalde en dit al te vaak voorbij elke van tevoren bedachte deadline.

linkedin