Driedelige tv-serie, een vijfdelige podcast en een online interactieve duik in het schip (2023)

Dit is de Nachtwacht van de Waddenzee

De Jurk en Het Scheepswrak is het verhaal van een unieke archeologische vondst uit het Palmhoutwrak voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.

Het is een veelzijdig project met een driedelige documentaireserie, een podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken


Afbeelding5.png

“De Jurk” uit het Palmhoutwrak werd in 2016 met veel tromgeroffel gepresenteerd. Daar stort een bont gezelschap van gepassioneerde wetenschappers zich op de vondsten uit het wrak. De provincie Noord-Holland maakt er miljoenen voor vrij. In de laboratoria, archieven en ateliers wordt - met behulp van hightech apparatuur en een goede dosis voorstellingsvermogen - gepoogd de unieke vondst te duiden. Gaandeweg worden de verhalen groter en fantastischer. Britse prinsessen, kleine Turkse jongens, Litouwse adel, Zweedse kanonnen. Welk schip was dit? Van wie was die jurk? Hoe kwamen al die voorwerpen en personen uit alle uithoeken van Europa aan boord van één schip voor de kust van Texel? Zal het de wetenschappers gaan lukken het mysterie van dit ene schip, haar lading en de mensen aan boord te ontrafelen?

Ondertussen probeert de overheid alle vondsten uit het wrak in handen te krijgen. Houden de duikers nog spullen achter? Komen de vondsten na onderzoek wel weer terug naar het eiland? De botsende werelden bemoeilijken het onderzoek.


Het is net forensische wetenschap. Iets wat rechercheurs doen als ze een misdaad oplossen
— Jenny Tiramani

Beeld: Marcel C. De Vries


Driedelige documentaireserie De jurk en het Scheepswrak

De jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak vormen aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan. Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen.


Vijfdelige podcast De Nachtwacht van de Waddenzee

Waar de tv-serie de hedendaagse verwikkelingen rondom het Palmhoutwrak volgt en de interactive het wrak virtueel tot leven brengt, gaat de podcast in op de zoektocht naar de eigenaar van de jurk.
Van wie was de jurk? De vondsten geven wetenschappers van divers pluimage hints en clou’s richting Polen, Turkije en een Brits theatergezelschap. De podcast de Nachtwacht van de Waddenzee wordt een spannende wetenschapsdetective die dwars door 17e eeuws Europa voert. Wat weten we eigenlijk van de geschiedenis en onze geschiedschrijving?


Een online interactieve duik in het schip

In de interactive De Jurk en het Scheepswrak zoomen we in op de vondst zelf: het Palmhoutwrak en een aantal van de meest bijzondere objecten die hier gevonden zijn. Als bezoeker word je meegenomen onder water naar Nederlands best verborgen rijksmonument; het gezonken residu van het ‘Schiphol van de 17e eeuw’ - waar het Palmhoutwrak onderdeel van uitmaakt. In de loop der jaren is hier een schatkamer aan vondsten naar boven gekomen. In wrakken van straatvaarders, oostzeevaarders, oorlogsbodems, binnenvaarders, slavenschepen, VOC-schepen en WIC-schepen zijn tal van scheepstuig, handelswaar en persoonlijke bezittingen zeer goed bewaard gebleven. Dit zijn allemaal tijdcapsules die ons nieuwe en unieke verhalen kunnen vertellen. De vele wrakken beslaan een belangrijk deel van de Nederlandse moderne geschiedenis. Italie heeft Pompeii, Nederland heeft de wrakken in de Waddenzee.
In deze interactive zoomen we in op het Palmhoutwrak en haar lading.


 
 

COLOFON

Regisseur over-all: Arnold van Bruggen
Uitvoerend producent over-all: Laura Verduijn & Sanne Wiltink (Prospektor)
Creatief producent over-all: Eefje Blankevoort

Editor docuserie: Maurik de Ridder
Cameraman: Thomas Roebers & Maarten Kramer
Geluid: Gideon Bijlsma en Björn Warning e.v.a
Muziek docu, podcast en interactive: Roald van Oosten
Geluidsbewerking: Huibert Boon
Kleurcorrectie:
Amator
Vormgeving: Marcel C. De Vries
Eindredactie: Marloes Blokker / NTR

Podcast
Montage en co-regie
Tjitske Mussche
Eindredactie: Marion Oskamp
Audionabewerking: Wederik de Backer

Interactive:
Concept: Thomas Lievestro
Design: Marcel C. De Vries, Menno Wittebrood & Floris Deerenberg
UX/UI: Marcel C. De Vries & Thomas Lievestro
3d models design: Nick Berjoan
Technische realisatie: Thomas Lievestro & Ruben Bimmel (q42)
Productie NTR: Irene Uit den Bosch
Projectassistentie NTR: Derk Molijn
Eindredactie NTR: Ingrid Walschots
Promo NTR; Sander Vreeburg
Voiceover: Tirsa With in Oorbit Studio
Model Palmhoutwrak / pinas: Tijdlab / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

FINANCIERING
Deze productie is mede mogelijk gemaakt door: NPO Fonds, NPO, NPO Innovatie, NTR, Stichting Afstandseducatie, Waddenfonds, StifTexel, Provincie Noord-Holland, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Prins Bernard Cultuurfonds, Mullerfonds.


 

Meer fotoboeken:

Fotoprojecten met derden

Nog zo’n megalomaan project:

De Asielzoekmachine