Film
 

Hoe is het om te vluchten?

Die vraag staat centraal in de filmportretten die Eefje maakte in opdracht van Humanity House, museum voor de menselijkheid in Den Haag. Ze interviewde acht mensen met een vluchtelingenachtergrond.

 
 

I found love in a hopeless place
— Yvonne Artis Shaw, LGBT activist

ERVARINGSREIS
Sinds februari 2017 ontmoet je in het Humanity House acht mensen, uit acht verschillende delen van de wereld, met alle acht een heel verschillend verhaal. Gemene deler: ze zijn allemaal gevlucht en in Nederland beland.

Maak onder andere kennis met Bruce Cerew (33) uit Nigeria, die als kindsoldaat de oorlog in Liberia meemaakte. En met Lidija Zelovic (45) uit voormalig Joegoslavië, die zich nog steeds het gezicht herinnert van de jongen waar ze verliefd op was toen ze door haar vader in een vliegtuig het land uit werd gezet. De Irakese Akhrat Selevani (17) deelt hoe het voor haar was om acht jaar lang in allerlei Nederlandse asielzoekerscentra te wonen en te wachten. En de Bhutanese Ram (40) legt uit waarom hij zo’n haat-liefdeverhouding heeft met de traditionele kleding van zijn land, Bhutan.

Door de ervaringsreis kruip je eerst in de huid van een vluchteling en voel je zelf hoe het is om in een oorlogs- of conflictsituatie te belanden. Om vervolgens daarna de mensen te ontmoeten die dat in het echt hebben meegemaakt. Zo ben je niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer, (mee)denker en (mee)doener.

De interviews zijn ook op de website te bekijken.

 
 

Voor deze portretten vonden we het belangrijk om mensen niet als slachtoffer neer te zetten, maar om hen te tonen zoals zij graag willen. In overleg met de geïnterviewden kozen we een ‘default mode’: een houding waarin ze staan of zitten als de video nog niet geactiveerd is. Zo is Lidjia op haar rolschaatsen te zien, trekt Ram zijn traditionele jas aan, speelt Shaza virtuoos op de qanoen en leest Aiham uit de Koran die hij meehad tijdens de gevaarlijke bootreis.


Wat je voelt? Je voelt je machtig.
— Bruce Cerew, voormalig kindsoldaat
 
 

 
 

COLOFON

Regie & interviews: Eefje Blankevoort
Camera: Thomas Roebers
Montage: Eefje Blankevoort


 
 

Meer videoportretten:

FAS-Project

Eefje’s nieuwe lange documentaire:

Shadow Game