Feature length documentaire, webdocumentaireserie, game en fotoproject
 

Shadow Game is een 'coming of age'-verhaal, een avonturenfilm door Europa met pubers als onze gidsen.

Voor de meeste kinderen is het leven een spel. Maar niet elk spel is zonder risico. De grenzen in Europa oversteken, ‘The Game’, zoals kindmigranten het noemen, is levensgevaarlijk. Op zoek naar een beter leven zijn deze kinderen vaak jarenlang onderweg. Ondertussen worden ze volwassen en ontwikkelt hun identiteit. Shadow Game vertelt hun verhaal in een lange documentaire, webdocserie, game en fotoproject.

We maken verhalen omdat we geloven dat je daarmee de blik op de wereld kan veranderen. Niet van zwart naar wit of andersom, maar gelaagder en complexer. Dat men 'vluchtelingmoe' is, is voor ons geen reden om deze film niet te maken, maar juist extra motivatie om een nieuwe manier te vinden om dit verhaal te vertellen. Daarbij willen we vol inzetten op cinematografische kracht. Shadow Game moet een waanzinnig spannende, ontroerende en confronterende film worden.

Dat willen we ook doen door de film niet expliciet over de vlucht, migratie of vluchtelingschap te laten gaan, maar over deze jongeren op de grens van kind en volwassenheid. Over de zoektocht naar hun identiteit, hun roekeloosheid, vriendschappen, ontwakende seksualiteit, teleurstelling, nederlagen en overwinningen. Kortom, herkenbare thema's voor ons allemaal.

Durrab (16) bij de grens tussen Servie en Hongarije.

Durrab (16) bij de grens tussen Servie en Hongarije.

 
 

Nobody knows the real me
— Durrab (16)

 
Ali bij de grens.

Ali bij de grens.

 

SYNOPSIS
We move in the shadow,’ zegt Ali, een Pakistaanse jongen van zeventien. Hij heeft de kraag van zijn jas hoog opgetrokken, zijn gezicht verstopt achter een sjaal. We staan vlakbij de zwaarbewaakte grens van Hongarije en Servië. Een metershoog hek met prikkeldraad en wachttorens licht op in het donker. Als de lichtbundel van een patrouille over het besneeuwde veld schijnt, drukt Ali zich tegen de grond. In de verte klinkt een computerstem. “Attention, attention, I am warning you that you are at the Hungarian border. At the border cross, which is the property of the Hungarian government.” Ali schudt lachend zijn hoofd. 'Ik zei toch dat het hek praat.'

Shadow Game volgt een aantal jonge migranten op verschillende momenten tijdens hun reis door Europa. Op de vlucht voor armoede en oorlog hebben deze kinderen - en hun families thuis - al hun hoop gevestigd op Europa: het is er veilig, welvarend en mensenrechten worden er gerespecteerd. Maar eenmaal daar blijkt de realiteit niet zo idyllisch als gedacht. Ook binnen Europa zijn er muren en hekken opgetrokken. Hun eindbestemming bereiken wordt steeds moeilijker. De grens oversteken, ‘The Game’, zoals de migranten het noemen, is levensgevaarlijk en haast onmogelijk geworden. Toch blijven ze het proberen, onverschrokken. ‘Het Pratende Hek' is een van de obstakels van haast mythische proporties, die onze jonge hoofdpersonen tegenkomen op hun reis door Europa.

 
 

‘In Libië werd ik vier keer verkocht als slaaf. Toen ik kon ontsnappen ben ik met de boot naar Europa gekomen. Ik dacht dat hier alles goed zou zijn, nu weet ik dat mijn tocht nog lang niet voorbij is.’
— Fieaz (17)

Fiaez (17) uit Soedan probeert de grens tussen Italie en Frankrijk over te komen.

 
 

CROSSMEDIA
Shadow Game is een project dat bestaat uit een lange documentaire, een webdocumentaireserie en een game. De drie elementen zijn een versterking en een verdieping van elkaar. In samenwerking met interactief ontwerper Sara Kolster ontwikkelen we een webdocumentaireserie en een game.

De lange documentaire is een mozaïekvertelling van verschillende kinderen op diverse plekken in Europa. We beleven een intensieve tijd met ze, maar het is tegelijkertijd slechts een momentopname van hun reis. De kijker zal – zeker omdat de hoofdpersonen minderjarig zijn en zonder begeleiding van een ouder of verzorger rondtrekken – benieuwd zijn hoe het de jonge migranten vergaat.


WEBDOCUMENTAIRESERIE
In de webdocumentaireserie gaan we verder waar de film gestopt is en bestaat uit een reeks korte afleveringen per hoofdpersoon. De serie wordt voortgestuwd door de vraag: waar zijn ze nu en hoe gaat het met ze? Gedurende de serie leren we de jongeren steeds beter kennen: iedere aflevering biedt een nieuw puzzelstukje van hun complexe levens en identiteit.

08-characterpage_nieuw.png

GAME
In hun onverschrokkenheid om de grens over te steken naar hun volgende bestemming, nemen de kinderen enorme risico’s. Ze klimmen midden in de nacht over hooggebergtes of lopen op drukke snelwegen: alles om hun doel te bereiken. Velen slagen er niet in, sommigen raken gewond of gaan onderweg dood. Toch blijven ze het proberen, elke dag weer. Deze oneindige strijd deed ons denken aan het spel Frogger, waar een paar kikkers proberen om van de ene kant van de rivier naar de andere kant te komen en onderweg op allerlei obstakels stuiten. Sommige halen het, andere niet. En het spel gaat maar door.

De game is geïnspireerd door populaire mobiele clicker- en obstacle-games zoals Frogger en vertelt met een andere, confronterende insteek het verhaal van de ‘game’ die onze hoofdpersonen moeten spelen. De verschillende levels dienen als metafoor voor de locaties waar de jongeren zich bevinden. Zo zijn er Het Pratende Hek, Het Mijnenveld, De Pas des Doods, De Alpen en Gevangeniseiland.

GAME_TRANSITION.png
 
 

FOTOGRAFIE
Ook ontwikkelen we een fotoproject i.s.m. Zilveren Camera winnares Cigdem Yuksel. Hierin richt Cigdem zich vooral op de ontwikkeling van de identiteit van jongeren.

 
 

COLOFON

Research: Eefje Blankevoort, Els van Driel, Zuhoor Al Qaisi
Regie: Eefje Blankevoort
Co-regie & geluid:
Els van Driel
Interactive regie: Sara Kolster
Camera: Ton Peters
Online concept: Eefje Blankevoort & Sara Kolster
Montage: Patrick Schonewille
Productie: Laura Verduijn voor Prospektor, Nazima Mintjes voor Witfilm
Fotografie: Cigdem Yuksel

Shadow Game is een coproductie met Witfilm en is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van verschillende fondsen: NPO Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Filmfonds en Free Press Unlimited.


 
 

Meer over migratie

De Asielzoekmachine

Een andere lange documentaire:

Breng de Joden Thuis