Publicaties 

Oud & Nieuw

Arnold en Eefje begonnen hun journalistieke carrière in de schrijvende journalistiek. Arnold schreef onder andere veel over Rusland, Eefje veel over Iran. Nu schrijven ze minder regelmatig, maar publicaties zijn bijna altijd onderdeel van hun projecten. Om publiek voor nieuwe media projecten te vinden zijn de oude media nog altijd belangrijk. Ze publiceren o.a. in De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Trouw, Wordt Vervolgd, maar ook in buitenlandse media zoals het Spaanse Ojopedez, het Franse Le Monde en het Engelse The Sunday Times.

 
 

DE MIGRANT
Bij het transmedia project De Migrant werkten we samen met dagblad Trouw en publiceerden we drie keer een spread in De Verdieping.

LeMonde.jpg

LOVE RADIO
Bij het transmedia project Love Radio publiceerden Anoek en Eefje in tal van binnen en buitenlandse bladen zoals Vrij Nederland, De Correspondent, 360 en Le Monde.

 
 

You know Jesus is your savior?

DREAM CITY
Eefje en fotograaf Anoek Steketee publiceerden verschillende verhalen in Vrij Nederland, over Dollywood, Luna Park Beiroet en Rwanda. Ook publiceerden ze in het Spaande Ojodepez.


Wakker worden roept hij tegen de biddende bezoekers, ‘Wegwezen, we zijn dicht.’
— Orthodoxe priester

HEILIGE GRAFKERK
Arnold en fotograaf Anoek Steketee publiceerden in dit artikel en fotoreportage in Vrij Nederland over de Heilige Grafkerk en haar 'bewoners' in Jeruzalem. Een aangepaste versie van het verhaal verscheen ook in het boekje Te Gast in Israel.


 
heiliggraf.jpg
 

THE SOCHI PROJECT
Als onderdeel van The Sochi Project publiceerden Arnold en fotograaf Rob Hornstra een heleboel artikelen in binnen en buitenland, zoals in Vrij Nederland over De Tweede Kaukasusoorlog, De Volkskrant over Sochi Singers

 
100808_Sunday_Times_Magazine_Sanatorium.jpg
Sochi Singers

Sochi Singers

De Tweede Kaukasusoorlog

De Tweede Kaukasusoorlog

 

KOLONIAAL VERLANGEN
Duizenden Indonesiers verkleden zich als kolonialen. Waarom kruipen zij de huid van hun voormalig onderdrukkers? Arnold schreef hier een artikel over in Vrij Nederland. De foto’s zijn van Anoek Steketee.

 
2013-16+Fotodoc+Indonesie.jpg
 

Ik ga liever de cel in dan dat ik een landschap schilder.
— Mahmoud Bakshi

IRAN - DIVERS
Eefje verbleef tussen 2002 en 2007 met grote regelmaat in Iran, waar zij studeerde, een archief samenstelde voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, werkte aan haar boek Stiekem kan hier alles en artikelen schreef. Na het verschijnen van haar boek kon ze niet meer terug naar Iran, maar bleef zij de ontwikkelingen op de voet volgen. Het eerste artikel over Iran was een publicatie van Arnold en Eefje samen in Vrij Nederland naar aanleiding van een uitwisselingsreis met Iraanse studenten in 2002.

Eefje schreef onder andere artikelen over moderne kunst, homoseksualiteit, internetcensuur en de vrouwenbeweging (voor de Groene Amsterdammer) en over (Hollywood) films en Iran voor Trouw en Knack. Ze deed interviews met vooraanstaande Iraanse kunstenaars en intellectuelen zoals Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, filmmaker Bahman Khobadi, kunstenaar Reza Abedini en journalist/filmaker Maziar Bahari. Voor Columbus reismagazine maakte ze samen met fotograaf Anoek Steketee de reportage 'Kitsch Kish'.

Ook schreef ze voor Vrij Nederland over de turbulente Iraanse presidentsverkiezingen van 2009: deel I, deel II, deel III.  Daarbij werd o.a. collega en vriend Maziar Bahari gevangengenomen. Eefje schreef veelvuldig over zijn gevangenschap en de nasleep daarvan, o.a. voor Villa Media, IDFA en De Groene Amsterdammer. Daarnaast stelde Eefje het reisboekje Te Gast in Iran samen.

 
 

REISVERHALEN
Arnold en Eefje schreven diverse reisverhalen voor Columbus reismagazine, zoals over Ijsland, Kroatië,

012-084-091Ijsland.jpg
 
 

Ooit zal Koerdistan 1 land zijn

koerdistan_groene.jpg

KOERDISTAN: HET GEDROOMDE LAND
In 2006 maakten Arnold en Eefje samen met fotograaf Anoek een reis door de verschillende regio’s van Koerdistan: in Turkije, Iran en Irak. Hierover publiceerden ze o.a. in het Belgische Knack en De Groene Amsterdammer. Het zou ook het begin blijken te zijn van het project Dream City over pretparken wereldwijd. In Vrij Nederland publiceerden ze over Vakantie in Irak.


oranjerev.jpg

DE ORANJE REVOLUTIE
In december 2004 zagen Arnold en toenmalig compagnon Tomas Kaan hun kans schoon om de Oranje revolutie van dichtbij te beleven. Om te zien, te ruiken en te horen wat een revolutie nou werkelijk is. Voor Vrij Nederland schreven ze een lange reportage over De Oranje Revolutie in Oekraïne.  Een jaar later - december 2005 - keerden ze terug om dezelfde mensen te interviewen en te beschrijven hoe hun levens waren veranderd sinds de revolutie. Het resultaat werd opnieuw gepubliceerd in Vrij Nederland. 


Columns voor SOS international
Voor het blad van SOS international, een hulpverleningsorganisatie die wereldwijd hulp coördineert aan gestrande Nederlandse reizigers, schreef Eefje columns over reizen, avontuur en risico's.  

NR+1+Eefje.jpg
 
 

Meer over reizen:

The Art of Travel

Meer teksten van Arnold en Eefje:

Tekstbijdragen aan fotoboeken