Film
 

Wat bezielt De Spelende Mens?

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het maar wonderlijk. De documentaire De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en knutselaars; volwassenen die zich overgeven aan spel. Wat bezielt de spelende mens?

Prospektor produceerde deze korte documentaire van Sanne Rovers en Lara Aerts, die al jaren ons kantoor delen. Bij het koffieapparaat kwamen ze tot het idee, aan de keukentafel werkten we het filmplan verder uit. De doortastende research van Lara en de observerende kracht van Sanne maakt De Spelende Mens tot een prachtige, meeslepende film.

 
 

SYNOPSIS
Als kind kun je alle dagen spelen: hutten bouwen, vadertje en moedertje spelen, voetballen op straat. Maar naarmate je ouder wordt, krijg je meer verplichtingen en is er steeds minder tijd om te spelen. Bovendien, spelen is voor kinderen. Of niet?

Er zijn ook volwassenen die spelen. Nog steeds, of weer. Ze treden toe tot de speelwereld, waar het er weliswaar vaak bloedserieus aan toegaat, maar waar het tegelijkertijd toch niet ‘echt’ is. Ze bouwen een miniatuurvliegtuig, zwemmen als zeemeerminnen, voetballen, crossen met jeeps of gaan helemaal op in historisch improvisatietoneel.

Sommigen spelen om te winnen, anderen voor de adrenalinekick. Voor de een is het spel een sociale aangelegenheid, voor de ander juist een mogelijkheid om zich terug te trekken. Maar voor iedereen lijkt te gelden dat spelen hen even vrijmaakt van het dagelijks leven.

Toch wordt de spelende mens regelmatig als afwijkend gezien: beetje gek toch, zo’n volwassen man in een ridderpak? Of de spelers worden gezien als roekeloos, macho of monomaan. Waar ligt de grens tussen spel dat algemeen geaccepteerd is en spel dat de wenkbrauwen doet fronsen? 

De observerende film De Spelende Mens neemt de kijker mee in de belevingswerelden van al die verschillende spelers. Hoezeer de spelen in uitingsvorm ook van elkaar verschillen, in zijn zoektocht naar vrijheid speelt de Spelende Mens eigenlijk één universeel spel.


Er werd niets ingeleid, toegelicht. Gewoon: spelende mensen. Dat maakt het juist zo mooi: de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid.
— Frank Heinen, De Volkskrant

Poster De Spelende Mens.jpg

Documentaire De Spelende Mens is mindfulness op beeld. Grootste probleem is dat het te kort duurt.
— Floor Overmars, Vara Gids

Lijnbesturen

Lijnbesturen


Het is die beleving die Sanne Rovers met haar korte film De Spelende Mens feilloos voor het voetlicht brengt: de betovering van iets doen, puur om het plezier van het doen.
— NRC Handelsblad

 
Live Acrion Role Play (LARP)

Live Acrion Role Play (LARP)

 

PRIJZEN
Go Short Audience Award 2018 - Go Short, International Short Film Festival Nijmegen

De Spelende Mens won de  Go Short Audience Award 2018 .

De Spelende Mens won de Go Short Audience Award 2018.


COLOFON

Director: Sanne Rovers
Research & scenario: Lara Aerts, Sanne Rovers
Producer: Eefje Blankevoort
Line producer: Lara Aerts
Director of photography: Diderik Evers
Photography wingsuit shots: JP de Kam
Editor: Albert Markus
Sound: Hein Verhoeven, Gerben Kokmeijer, Carla van der Meijs, Sanne Rovers
Handling: Erik Vermunt
Music & sound design: Jesse Koolhaas
Colour grading: Barend Onneweer
Postproduction coordinator: Eva Haak Wegmann
Design: Remco Oude Alink, Nine Fluitsma
Translation: D.F. Frank
Producent: Prospektor
Omroep: NTR
Lengte: 26 minutes
Status: uitgezonden

De Spelende Mens is een productie van Prospektor en werd ondersteund door het NPO Fonds, CoBO Fonds en FilmFonds in het kader van Teledoc Campus.


 
 

Nog meer spel in film :

Voor ‘t Echie

Nog een Prospektor-productie

De Migrant