Webdocumentaire, boek, live performance, tentoonstelling en radiodocumentaire
 

Over vreemde vogels en fabelachtige verhalen.

Een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een onstuimig kuifje en een scherp keelgeluid; iedereen in Singapore kent de Javan Myna. En velen haten hem. De Migrant is een fabelachtige multimedia vertelling i.s.m fotograaf Anaïs López over hoe de mensheid met dieren omgaat, de maakbaarheid van de stad en onze pogingen om de ideale maatschappij te vormen. 

 
 

VREEMDE VOGELS
De Migrant is een project waarvan je als producent droomt. Anaïs López is een verhalenverteller in hart en nieren. Over haar ontmoeting met vogel Mynah praat ze bloedserieus en tegelijk met een enorm gevoel voor humor. Ze is eigenzinnig en staat open voor samenwerking. De Migrant is dan ook een schoolvoorbeeld van samenwerking, experiment en cross-over.

Alle betrokkenen deden iets dat ze nooit eerder hadden gedaan. Samen met radiomaker Laura Stek schreven we het scenario. Editor Thomas Vroege toverde de foto's van vogel Mynah om in prachtige filmscènes. Boek ontwerper Teun van der Heijden maakte een theater performance. En Anais ontwikkelde zich met dit project van fotograaf, tot filmmaker en live storyteller.

Het resultaat is een documentair verhaal met een fabelachtige laag, of misschien beter gezegd: een fabel met journalistieke ondertoon. Ons experiment werd omarmd door een vertegenwoordiger van de oude media; dagblad Trouw. Dat is het gave van deze tijd: de mogelijkheden zijn grenzeloos, oude en nieuwe media vinden en versterken elkaar. En de moraal? Luister naar vreemde vogels!


Het verhaal van Mynah wordt verteld met een scheut magisch realisme, waardoor je aanvankelijk denkt: is dit echt of word ik voor de gek gehouden?
— Merel Bem, De Volkskrant

 
Mynah in motion.jpg
 

PRIJZEN
Gouden Kalf Beste Interactive 2018 Nederlands Film Festival - Nominatie
Landskrona Foto & Artproof Portfolio Review Award 2018 - Landskrona Foto


SYNOPSIS
In een hotelkamer in Singapore maakt fotografe Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javan Myna, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit. 

In ‘De Migrant’ vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de gevederde vriend verguisd, verbannen en zelfs vermoord. 

De Myna heeft namelijk de unieke eigenschap geluiden na te bootsen. In de jaren vijftig verandert Singapore in rap tempo van een rubberplantage in een metropool. In een poging alle herrie van de grote stad te overstemmen, verandert de mooie zangstem van de Myna in schril gekrijs. Dat past niet in het beeld dat mensen hebben van Singapore als de perfecte stad. Sterker nog, de Straits Times, de nationale krant van Singapore, noemt de Myna ‘the new terrorist’. En daarom wordt het vogeltje nu door iedereen vervolgd.

 
still anais.jpg
 

Het verhaal van López is fabelachtig.
— Arno Haijtema - De Volkskrant

WEBDOCUMENTAIRE
‘De Migrant’ is een spannende, interactieve vertelling in vijf afleveringen van ongeveer 7 minuten gemaakt voor het web. De basis van de webdocumentaire is een lineaire video, opgebouwd uit bewegend beeld, fotografie en audio. Hierin wordt de verhaallijn van de Myna verweven met het onderzoek van Anaïs López.

Gedurende het verhaal verschijnen om de zoveel tijd icoontjes. Deze ontsluiten extra content die het verhaal van context voor- zien: geluidsopnames van vogels, krantenartikelen uit het archief, korte filmpjes, een slideshow met extra beelden of korte interviews met experts. Kijk 'De Migrant' online!

 
MOCKUP_03_RGB.jpg
MOCKUP_01_RGB.jpg
 

BOEK
Het boek vertelt in fotografie en stripvorm het avontuur van Anais in Singapore en haar fascinatie voor de Myna. De Singaporese illustrator & cartoonist Sonny Liew tekent de gesprekken tussen Anaïs en de Myna in klare lijn stijl. Liew tekent de stad Singapore en de dieren van deze stad al jaren en weet als geen ander de sfeer van Singapore vast te leggen.

Van het boek zijn slechts drie exemplaren gedrukt, in een monumentaal formaat. Het boek is geen gebruiksvoorwerp, maar een kunstobject. Het wordt vormgegeven door veelvuldig bekroond grafische ontwerper Teun van der Heijden.

Nu ook in beperkte oplage te koop, inclusief pop-up Myna. Je kunt het boek bestellen via de website van Anaïs.

Spread1inkcolors migrant.jpg

LIVE PERFORMANCE
Anaïs vertelt het verhaal van Myna ook live, kijk op de website waar je kunt luisteren.


TENTOONSTELLING
Myna vliegt graag uit en het project is geschikt om op verschillende manieren tentoon te stellen. De basis voor de tentoonstellingen zijn het boek, losse foto prints en de afleveringen uit de webdocumentaire. Per locatie wordt een andere vorm gekozen.

 
De Migrant in Krakow…

De Migrant in Krakow…

Het project was tijdens de Krakow Photomonth te zienvan 25.04 - 25.05.2018.

Het project was tijdens de Krakow Photomonth te zienvan 25.04 - 25.05.2018.

 

RADIODOCUMENTAIRE
In samenwerking met radiomaker Laura Stek maakte López een radiodocumentaire van 30 minuten voor OVT, het geschiedenis programma van de VPRO. De experts die in de webdocumentaire aan het woord komen zijn ook te horen in de radiodocumentaire. Luister hier terug.


COLOFON

Concept & research: Anaïs López
Regie: Anaïs López
Film & fotografie: Anaïs López
Interview: Eefje Blankevoort
Camera: Thomas Roebers
Scenario: Anaïs López, Eefje Blankevoort, Laura Stek
Creatief producent: Eefje Blankevoort (Prospektor)
Editing: Thomas Vroege
Muziek en sound design: Darius Timmer
Audio correctie: Björn Warning
Kleur correctie video: Thomas Vroege
Kleur correctie fotografie: Fotolab Amsterdam
Interactief concept: Fairytale
Grafisch ontwerp: Marcel C. de Vries, Floris Deerenberg (Fairytale)
Technische realisatie: Wouter Vroege, Sam Prinssen, Steffan Konings (Fairytale)
Project management: Laura Verduijn
Stem Mynah: Enrico Felix
Vertaling Indonesisch: Donang Wahyu
Voice over: Chidi Onwuka
Ondertitels: InVision

De Migrant is mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Nederlands Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Free Press Unlimited, Amsterdam Fonds voor de Kunsten en Mondriaan Fonds.

Mediapartners: Trouw en VPRO


 
 

Nog een multiplatform fotoproject:

Love Radio

Een andere Prospektorproductie:

De Spelende Mens