Videoclip, interactieve muziekdocumentaire
 

Documentaire is niet altijd het meest geëigende middel om je publiek te bereiken. Daarom maakten we een videoclip.

De laatste decennia zijn honderdduizenden mannen en vrouwen naar oorlogen gestuurd die niet de hunne waren en die thuis vaak niet werden begrepen. Posttraumatische stress werd al beschreven door de Oude Grieken, maar is in een periode van vredesmissies en oorlogen in den vreemde nog alom aanwezig. Er is veel over geschreven en er zijn tal van lange documentaires over gemaakt, maar hoe zou je de veteranen en hun omgeving het meest direct kunnen bereiken? Die vraag werd voor Arnold en Eefje beantwoord door dEUS, de vermaarde band uit België die op hun plaat Following Sea het nummer Hidden Wounds uitbracht. In tegenstelling tot de meeste van hun poëtische en persoonlijke nummers klonk dit nummer als een documentaire in liedvorm. Arnold en Eefje overlegden met zanger Tom Barman en manager Christian Pierre en vergaarden fondsen om de interactieve documentaire videoclip mogelijk te maken. Samen met voormalig Prospektorkompaan Tomas gingen ze op pad. 


This powerful and innovative film is an immersive and interactive hybrid of music video and documentary that explores the emotional impact of war on veterans from around the world.
— Juryrapport CIMM Musicfest Chicago

Jos Remmen, NL

Jos Remmen, NL


VIDEOCLIP
Hidden Wounds van dEUS is geïnspireerd door een artikel van journalist Erwin James in The Guardian, over het ongecontroleerde geweld waar voormalig militairen - voornamelijk oorlogsveteranen - zich vaak aan te buiten gaan nadat ze weer in het burgerleven zijn gestapt, omdat ze lijden onder een posttraumatische stressstoornis. Hidden Wounds is een evocatie van posttraumatische stress. Heel persoonlijk en direct verteld vanuit de geschiedenis van de Engelse militair Jimmy Johnson .

In de videoclip vervangen Arnold en Eefje het heftige verhaal van Jimmy Johnson door overeenkomstige verhalen van posttraumatische stress bij veteranen in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Nederland en België. Oud en jong, gewond, gemuteerd of fysiek kerngezond. Maar allemaal getekend door dezelfde hidden wounds. Zij vertellen nu het verhaal van Jimmy Johnson, meer dan twintig monden zingen dEUS’ Hidden Wounds mee. 

 
 

Battling PTSD With Music
— Time.com

INTERACTIEVE MUZIEKDOCUMENTAIRE
De videoclip volgt de ruim 7 minuten van dEUS’ nummer, maar de journalistieke rondtocht langs de veteranen in vier landen leverde meer belangrijke verhalen en ervaringen op. In de online versie van de muziekdocumentaire krijgen die een plaats. Binnen de tijdlijn van de muziekvideo verschijnen de hoofden van de veteranen. Als je op hen klikt brengt de videospeler je vloeiend in een van hun verhalen, en word je daarna weer even vloeiend teruggeleid. Het idee hierachter was dat de 7 minuten van de clip leidend zijn. Die clip wil je uitkijken, en de uitstapjes daartussen brengen je altijd weer terug bij het hoofdverhaal. Zo maakten Arnold en Eefje een verhaal van 7 minuten dat naar wens kan worden verlengd tot een ruim half uur. Wie dan ook nog de lange interviews elders op de website bekijkt duikt diep in de verhalen van de veteranen. 

Overzicht veteranen op de website.

Overzicht veteranen op de website.


 
 

FESTIVALS EN AWARDS
Hidden Wounds werd geselecteerd door diverse festivals waaronder IDFA in Amsterdam. Hidden Wounds won de Best Short Documentary Award van het Chicago International Movies and Music Festival en de Corti Da Sogni Videoclip Award op het filmfestival van Ravenna. 


 
Zanger Tom Barman tijdens de opname van de video in Antwerpen.

Zanger Tom Barman tijdens de opname van de video in Antwerpen.

 

COLOFON

Regie, concept en verhaal: Tomas Kaan en Arnold van Bruggen 
Camera: Daniel Bouquet 
Montage: Maurik de Ridder 
Sounddesign: Mark Glynne
Interaction design: Sara Kolster 
Webbouw: Thomas Lievestro 
Kleurnabewerking: Joppo

Hidden Wounds is mogelijk gemaakt door V-fonds, Taxfonds en Haghe Film


 
 

Een ander webexperiment::

Propaganda by the People

Nog een mooie korte film:

Nieuw