Jeugddocumentaire
 

Hoe is het om ergens volstrekt nieuw te zijn?

Dat vroeg Eefje zich af toen ze de jeugddocumentaire ‘Nieuw’ maakte over de achtjarige Tanans die van de een op de andere dag vanuit Oeganda in Spijkenisse kwam wonen. Zij volgde zijn eerste weken in Nederland en keek van over zijn schouder mee naar onze wonderlijke samenleving.

 
 

SYNOPSIS
Het nieuwe schooljaar is net begonnen. Dat is spannend voor alle leerlingen, maar zeker voor de achtjarige Tanans. Met grote ogen kijkt hij om zich heen. De drukte op het schoolplein – de lachende meisjes en voetballende jongens – trekt als in een roes aan hem voorbij. Flarden gesprekken fladderen om hem heen. Onbekende klanken waar hij geen wijs uit wordt.

Tanans is nog maar een paar dagen in Nederland. Hij spreekt de taal niet, Tanans maar weinig van de gebruiken en heeft nog geen vrienden gemaakt. Dennis is Congolees, maar is opgegroeid in een vluchtelingenwijk in Kampala, Oeganda. Samen met zijn tante, broertjes en pleegzus is hij als 'hervestigde vluchteling' naar Nederland gekomen. Ze zijn in de vluchtelingenwijk door de UNHCR geselecteerd om in Nederland hervestigd te worden en hier een nieuw leven te beginnen.

In 'Nieuw' volgen we Tanans tijdens zijn strijd om de geheimen van een nieuwe taal en cultuur te ontrafelen en zijn draai te vinden in alles wat nieuw is. Voor de eerste keer voelt hij sneeuw, proeft hij boerenkool en spreekt hij Nederlands. Maar bovenal probeert hij zijn eigen plek op te eisen in die rare, nieuwe wereld. Zijn ontdekkingsreis zit vol grappige en spannende momenten, maar ook vol twijfel en onzekerheid. Hoe kan hij bijvoorbeeld vrienden maken zonder dat hij de woorden heeft om dit te doen?


‘De kinderen kijken naar me met grote ogen. Ze maken rare geluiden. Ze gaan me opeten.”
— Tanans, 8 jaar

 
NIEUW_POSTER.jpg
Nieuw_GRADING_Nieuw_GRADING_0023.jpg
 

PRIJZEN
Nieuw werd op meer dan 40 festivals overal ter wereld vertoond. Zie hier de volledige lijst.

Prix Jeunesse UNESCO Special Prize
Children’s Film Festival Seattle, 2015 – Best Short Documentary
Mo&Friese Children’s Short Film Festival, 2015 – Mo-Award (Best Short Documentary – 9-12 year olds)
DOXS!, 2014 – Honorable Mention

NOMINATIES
Nederlands Film Festival, 2014 – Debuut Competitie
DocumentART, 2104 – European Competition
IDFA, 2014 – Kids & Docs Award
Prix Jeunesse International


COLOFON

Research, scenario & regie: Eefje Blankevoort

Camera: Ton Peters

Geluid: Hein Verhoeven

Montage: Tim Roza 

Muziek: George Dimitriu & Alex Simu

Lengte: 20 min 

Nieuw is een co-productie met producent Witfilm.

Op 30 januari 2014 werd Nieuw (NCRV's Dokument Junior) vertoond in Humanity House in Den Haag. 2 februari om 14:25 werd de film uitgezonden bij Zapp Echt Gebeurd op Nederland 3.


 
 

Bekijk ook:

De Asielzoekmachine

Bekijk ook:

Shadow Game