A story well told can change your perspective on the world

We maken verhalen omdat we geloven dat je daarmee iemands blik op de wereld kan veranderen. Door informatie en inleving kan iemands perspectief kantelen. Niet van zwart naar wit of andersom, maar gelaagder en complexer, een verhaal dat ruimte biedt aan verschillende stemmen. Een verhaal dat vaak ongeïnformeerd cynisme kan tegengaan.

Wij geloven dat het noodzakelijk is om continu over onze rol als verhalenvertellers na te denken, de manier waarop we media gebruiken en ons publiek bereiken opnieuw uit te vinden. Niet alleen omdat dat leuk is om te doen, maar ook omdat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Zeker in deze tijd van polarisatie.

 
533e72364b15c0.76439720.jpg
 

Wij geloven dat het noodzakelijk is om continu over onze rol als verhalenvertellers na te denken

Er wordt over de hele wereld extreem veel goede journalistiek en documentaire gemaakt. Aan mooie en indrukwekkende verhalen is geen gebrek. Wel schort het vaak aan wat de verhalen teweeg brengen. We houden van verhalen vertellen – in welke vorm dan ook. Schrijven, filmen, boeken of tentoonstellingen maken, het is geweldig om te doen. Maar we willen ook dat onze verhalen gezien en gelezen worden, het liefst door de juiste mensen. Die vervolgens iets met die nieuwe kennis doen.

Daarom doen we er alles aan om onze verhalen de wereld in te brengen. We brengen ze terug naar waar ze zijn gemaakt, of we zorgen ervoor dat lezers, kijkers of bezoekers betrokken bij die andere wereld raken. Zo kunnen verhalen leiden tot een inzamelingsactie voor de weduwe Khava Gaisanova in de Noord-Kaukasus, twee Nederlandse paspoorten voor de staatloze zusjes Chissom en Vanessa, een kijker die vrijwilligerswerk gaat doen op het Griekse eiland Lesbos.


Elk idee, elk verhaal bepaalt in welke vorm het verteld moet worden.

Elk idee, elk verhaal bepaalt in welke vorm het verteld moet worden. Lange of korte documentaire, jeugdfilm, lineair of interactief, journalistiek of poëtisch. Boek, online of krantenartikel, fotoproject of bijeenkomst. Vorm vloeit voort uit inhoud, maar een project kan ook verschillende verschijningsvormen aannemen. Als het verhaal – en het achterliggende doel – er om vraagt zelfs in vele vormen tegelijk. Net als een verhaal vele vormen kent, zo kan ook diens maker zich voortdurend heruitvinden. Waarom zou een goede radiomaker niet ook eens een film kunnen maken, als het verhaal daarom vraagt?

On the Other Side of the Mountains: een documentaire krant en uitvouwbare tentoonstelling van The Sochi Project. Bekroond met de Canon Prijs voor Innovatieve Journalistiek.

On the Other Side of the Mountains: een documentaire krant en uitvouwbare tentoonstelling van The Sochi Project. Bekroond met de Canon Prijs voor Innovatieve Journalistiek.

We geloven dan ook heilig in experiment, kruisbestuiving, talentontwikkeling en multidisciplinair werken. Kennis delen en samenwerken is ons evangelie. Prospektor is Arnold en Eefje, maar ook tientallen mensen meer. Voor elk project zoeken we nieuwe, inspirerende vakmensen om onze projecten tot grotere hoogtes te brengen. En we zijn trouw. We werken graag samen met mensen met wie we eerder fantastische projecten hebben gedaan. Steeds vaker produceren wij ook verhalen voor makers die wij goed vinden, waarbij onze maatstaf is dat wij het verhaal ook zelf hadden willen maken. Zodat we met hart en ziel de productie kunnen begeleiden.

Arnold en Eefje